Golf i familjen Hammar

Golf har alltid spelat en framträdande roll i familjen Hammar.
 
Det hela började förmodligen någon gång på 1920-talet, d.v.s. för c:a 100 år sedan. Birger Hammar, mellanbrodern (Gren 2)
förvärvade en villa i Falsterbo, där det ju finns gott om golf-banor. Barnen, Els-Brita och Albert började spela i tidig ålder och fick specialgjorda klubbor av en lokal professional. Birger jun., deras yngre bror, följde i deras fotspår några år senare.
 
Els-Brita, som var född 1906, blev faktiskt svensk mästarinna 1924 på Stockholms Golfklubb, som på den tiden höll till i Råsunda. Hon var då endast 18 år. Hon brukade berätta, att hon var bara 75 cm från att även bli skandinavisk mästarinna. En så kort missad viktig put glömmer man inte!
 
Albert, hennes bror, var född 1908. Han vann många tävlingar, bl.a. Torekov-pokalen, 1945. Han hade som bäst 8 i hcp och fick t.o.m. en gång hoppa in i det svenska landslaget mot Tyskland. Historien förtäljer inte hur det gick, men han bar därefter den s.k. landslagsslipsen med stor stolthet. Han spelade en del med Prins Bertil på Kevinge, vilket densamme själv har intygat.
 
Albert var gift med Birgitta, som inte alls ägnade sig åt golf. Däremot skördade hon stora framgångar som övresättare, bl.a. av P.G. Wodehouse's välkända golfböcker, ”Oss golfare emel-lan” och ”Ett upp för Cuthbert”.  Albert fick hjälpa till med alla golftermer.

2.
Birger jun. (Bischa) och hans hustru Ylva var ivriga golfare på Djursholms GK. Han var känd för sina practical jokes. En gång vid första hålets utslag på Båstads GK förbluffade han de närvarande med en hög knall då han klippte iväg bollen med sin driver. Han hade klistrat knallpulver på slagytan...
 
Els-Britas söner, Peter, Wolfie och Kalle blev alla tre golf-
bitna och undra på det med en sådan mamma! Peter hade som bäst 12 i hcp och Kalle 7.
 
Alberts söner, Tomas och Nils, blev också golfare, även om Tomas ägnade mer tid åt tennis så småningom. En och annan framgång skördades på Båstads gamla golfbana. Tomas hade som lägst 14 i hcp, medan Nils hade 10 som bäst. Båda kan ståta med att ha gjort var sitt Hole in one. Tomas gjorde det på Torekovs GK med en golfboll som det stod Swedbank på. Han var nämligen utlandschef där under några år. Det gjorde att banken stod för hole-in-one-kalaset i klubbhuset. En gång vann Tomas och Elisabeth Gurly Cup i Torekov. Hon hade en öm tå och tvingades spela barfota, men det gick vägen ändå! Nils spelar nästan dagligen på en 9-hålsbana i Frankrike.
 
Bland Tomas' söner är det Patrik och Albert jun. som blev sugna på golf. Patrik har 18 i hcp och Abbe 28. Hans söner, Knut, hcp 13,9, Bertil, hcp 20,7 och Sixten, hcp 16,9 brukar tillbringa sommardagarna på Torekovs golfbana. Knut har t.o.m. vunnit Torekovpokalen för yngre juniorer sommaren 2015, och Bertil vann Torekovpokalen för äldre juniorer 2018.
3.
Nils döttrar fick alla tidigt bekanta sig med golfsporten, bl.a. i Nigeria då de levde där i många år. Där kallar man ”the green” för ”the brown” av uppenbara skäl. Nils äldsta dotter, Line, blev mycket framgångsrik på golfbanan och hennes två barn, Jeanne, som läser medicin och hennes bror Sébastean, som är bosatta i Frankrike, och är väl tveklöst familjens golfstjärnor i den generationen. Jeanne har f.n. 1,6 i hcp, men har varit nere i 1,2 som bäst. Sébasteans hcp ligger f.n. på 3,5, men har varit nere på 2,4 som bäst. Imponerande!
 
Birger III, som är son till Birger och Ylva och som vanligen kallas för Bigge, hade stora framgångar på golfbanan och vann åtskilliga tävlingar. Han hade som bäst hcp 4 och övervägde t.o.m. en gång att bli profesional. Hans mamma Ylva avrådde å det bestämdaste och väl var kanske det. Bigge har berättat, att han gick caddie år faster Els-Brita vid Ullnabanans invig-ning 1981, då han var 17 år. Hon spelade med Liselotte Neu-mann, som då var Sverigs yngsta svenska mästarinna. Els-Brita var den äldsta och spelade sig elegant genom 9 hål, men vann inte förstås.
 
Bigges syster Agneta spelar än idag regelbundet med sin make, Dick Brenner. De spenderar vinterhalvåret i Spanien och Kanarieöarna, där det som bekant finns gott om golfbanor.
 
Säkert har vi fler golfare i släkten, vars insatser bör kommenteras. Hör av Er i så fall till tomas_hammar@ telia.com.